Budapest: Mitt andre hjem

Denne posten var orginalt publisert på handarbeidskroken.blogspot.com 30.03.14

Da synes jeg det var på tide med mitt første reisebrev, og turen går til Budapest. Dette reisebrevet inneholder opplevelser fra intet mindre enn 3 turer til Budapest, alle på 4 netter, men spredd ut på 3 ulike årstider 🙂 Nå har du sikkert allerede skjønt det, men jeg sier det uansett; jeg elsker Budapest!

I mai 2010 fant jeg og bestevenninnen min ut at vi skulle på en venninnetur til en Europeisk storby, og til slutt falt valget på Budapest. Etter turen i 2010 falt jeg slik for plassen at jeg hadde lyst til at min samboer også skulle oppleve den, så da ble det en tur sammen med han i oktober 2012. Vi ble begge to veldig glad i byen og valgte derfor og feire hans 30-årsdag der nå, i januar 2014. Når det gjelder årstid synes jeg selv at mai var den beste, men skulle jeg dra på nytt ville det nok blitt juni eller tidlig september.

 

Budapest er delt i to av elven Donau, og på den ene siden har du Buda som består av mye lokal bebyggelse, noen hoteller og flere av de største severdighetene. Pest-siden er sentrum av byen med alt et sentrum har, delt opp i flere soner pga. byens størrelse. Det er også mange store severdigheter på Pest-siden. Hvis man ser på turistsider fra Budapest er det flere ting som anbefales, og etter tre turer har jeg ennå ikke opplevd alt jeg vil oppleve i byen, så det blir nok noen flere turer. En ting som utmerker seg i Budapest er hvor utsmykket alt er, selv de enkleste hus i sentrum er pyntet opp på et vis. De større severdighetene som slottet og parlamentet ol. disse er utsmykket utrulig mye.

Transportnettet i byen er stort og jeg synes kanskje det kan være litt vanskelig, i hvertfall hvis du ikke har et godt kart. Jeg anbefaler boken Topp 10 Budapest eller app’en til TripAdvisor som er offline. Denne gir mye bra informasjon om spiseplasser og severdigheter, samt anmeldelser fra folk som har vært der nylig. Jeg er selv blitt best kjent med trikk og metro og synes buss er vanskeligst å forholde seg til. Taxi er jo alltid en mulighet da, men jeg synes ikke det er nødvendig å overforbruke taxien selv om den er relativt billig. Når det gjelder de store severdighetene er sikkert de ulike Hop-on-hop-off bussene bra, men jeg har ikke erfaring med disse. Når jeg skriver om de ulike severdighetene tar jeg med hvordan transportmuligheter jeg brukte. Så lenge man har planer om å bruke enten, buss, trikk eller metro så anbefaler jeg å kjøpe “The Budapest Card” på flyplassen, dette kjøper du for enten 24, 48 eller 72 timer. Da får man mange rabatter rundt om kring i byen i tillegg til at alt av offentlig transport er inkludert.

Det er mange ganger lite skilt på engelsk i Budapest, men kartene har også de Ungarske navne så vi fant som oftest greit frem. Det som kan være verdt og lære seg er at tér betyr plass/torg, utcá betyr gate og híd betyr bro. I tillegg er alle gatehjørner merket med store lett-leselige gateskilt litt høyt oppe på veggen.

Broer og gater/torg

Det går flere broer over Donau mellom pest og buda, jeg nevner de raskt (ikke alle men de jeg er mest kjent med) i rekkefølgen fra nederst til øverst (på kartet). Frihetsbroen (Szabadság híd) er en grønn bro som går over fra nederste del av handlegaten Vaci i pest og over til bunnen av Gellert-høyden i buda, for å komme deg over broen kan du gå eller ta trikk nr. 47. Elisabethbroen (Erzsébet híd) er neste bro, denne er en helt hvit bro, som ellers er veldig enkelt laget i forhold til de andre. Kjedebroen (Szechenyi Lanchid) er en fantastisk fin bro laget av stein. På hver side av inngangen til broen, på begge sidene, ligger det en løve og hviler. Margharetbroen (Margit híd) husker jeg faktisk ikke hvordan så ut en gang, men fra midten av broen kan du gå over til Margharetøyen som ligger midt i Donau. Trikk nr. 2 går langs elven på pest-siden fra Margharetbroen og helt ned til Frihetsbroen (og videre, men jeg vet ikke hvor langt). Langs elven på buda-siden går trikk nr. 19, i hvertfall fra Gellert/Frihetsbroen og til Slottet/Kjedebroen.

 

 

Den mest berømte handlegaten i Budapest heter Vaci utcá og der finner mang mange designerbutikker, men selv foretrekker jeg West End City Center. Detter er sentraleuropas største kjøpesenter, og du finner det ved Nyugati jernbanestasjon. Den beste måten å komme seg dit er med den blå linjen M3 og gå av på stoppet Nyugati. Herfra kan du spasere rett inn i kjøpesenterets nederste etasje og gå fullstendig shoppingamokk hvis man vil 😉

I enden av Vaci utcá finner man Vorsmarty Tér, min favorittplass i Budapest, da det inneholder min favorittbutikk New Yorker og den fantastiske spiseplassen Boom & Brass. I løpet av mine 3 turer til Budapest har jeg spist på Boom & Brass hele 8 ganger, både lunsj og middag. Anbefales!

Severdigheter

På buda-siden, ved Frihetsbroen er det en stor park der alle stier til slutt leder mot toppen, Gellerthøyden og Citadelet. Dette er en av de store attraksjonene i Budapest, som jeg anbefaler. Fantastisk utsikt og mye å se på. Det er fult mulig å ta taxi eller buss opp langs veien, fra andre siden, men jeg synes man mister den fineste delen av turen hvis man kjører opp. Er det varmt ute anbefaler jeg en vannflaske med på turen, det kan være en bit opp avhengig av hvordan vei man går. Hvis man starter å først ta en avstikker til høyre kommer man til en kirke som ligger inne i fjellet. Deretter er det mange muligheter, uansett hvor man går kommer man til slutt til toppen 😉 Vel oppe er det en bod som selger drikke og andre småting, på vinteren er det varm vin og på sommeren er det is 🙂 På veien ned går vi gjennom en annen del av parken, der alle stier leder til bunnen :p På bunnen er det en stor fin statue, med en elv og to trapper. Hvis man da går ned til elven støter man etter hvert på en trikk som man kan ta bort til slottet. For å komme seg opp til slottet kan man ta taubanen eller gå opp gjennom parken, jeg anbefaler som vanlig spaserturen, selv om taubanen er koslig den å. Oppe på slottshøyden er det masse å se, både inne og ute. Selv er jeg ikke så interessert i slike guidede turer så vi tok oss en gang en spasertur rundt inne for å se på alle de fine statuer ol. Ellers anbefaler jeg å ta masse bilder på toppen, da utsikten her også er veldig bra. Når jeg kommer til slottshøyden er jeg ofte veldig sulten, da jeg gjerne startet dagen med å gå opp fra Gellert til Gellerthøyden, så ned og langs elven til slottet og opp der. Etter en god lunsj er det bare å trø videre innover slottshøyden til man kommer til Mathiaskirken. Mathiaskirken er en svær katedral med de mest utrulige utsmykkninger, og det finnes ikke et bilde som gir den rettferdighet engang, dette må rett og slett ses. Ved siden av Mathiaskirken ligger Fiskerbastionen, en lang mur med flere tårn. Dette er en fantastisk utsiktspost over Pest-siden av byen og spesielt parlamentet som ligger på den andre siden av elven. Når man går ned fra Fiskerbastionen er det bare å følge veien rett tilbake til Kjedebroen, der du selv velger om du ønsker å gå over eller ta metro under fra nærmeste stasjon.

På pest-siden er en av hovedattraksjonen den store Stefansdomen, den er så høy at den ruver over resten av Pest-siden og kan ses fra en god bit unna. Her er det et stort tomt torg fremfor slik at det er mulig å gå langt nok unna for å ta fine bilder. Jeg har dessverre ennå ikke vært inne i Stefansdomen, men har blant annet lest en del om en mumifisert hånd som skal stå på utstilling inne. Når du er nært Stefansdomen anbefaler jeg et stopp innom Marumoto japanese tea room for en litt annerledes kaffe/tepause med litt annerledes kaker. Jeg fant ut at japansk te ikke var for meg, mens kaker med grønn te var nydelige kaker. Uansett var te-bryggingen spennende å få med seg for min del. Parlamentet ligger også på pest-siden, men jeg synes det ser best ut fra buda-siden og har ikke vært inne å sett her heller.


Det er noen andre attraksjoner jeg anbefaler på pest-siden. Fra Vorsmartyplassen kan man ta metroen (den gule linjen) til stoppet Hősök tere, når man da kommer ut er man ved Helteplassen. En stor åpen plass med fler statuer, blant annet Milleniumsmerket og flere mindre statuer av Ungarns helter. Fra Helteplassen kan man gå over til byparken, der jeg blant annet anbefaler lunsj eller middag på restauranten Robinson (flyter på vannet i starten av parken). På venstre siden av parken finner man Budapest zoo, som jeg anbefaler hvis man har ca. en halv dag ledig. Masse å se, så her tar det tid før du kommer deg ut igjen. Det jeg synes var verst var å komme inn i et mørkt rom der taket var dekket med flaggermus, men de har litt mindre skumle dyr også 😉 Området med Budapest zoo og Helteplassen ligger ved siden av en stor park, byparken. I enden av byparken finner man Szechenyi badet. Jeg har lest om de populære badene i Budapest ved flere anledninger, men prøvde de ikke før denne siste turen. Dette var en av de mest spesielle og absolutt beste øyeblikkene på alle mine turer til Budapest, og jeg er glad jeg fikk oppleve det på vinteren. Jeg er ikke spesielt glad i kulde, så å bade ute om vinteren var noe jeg aldri trodde jeg ville oppleve. Leste på forhånd at noen anbefalte to håndduker, og det er jeg glad jeg fikk med meg. Jeg hadde en håndduk rundt meg når jeg gikk mellom de ulike badene, spesielt utenifra og inn, denne håndduken ble våt og kald etter hvert. Da var det veldig godt å ha en tørr håndduk ventende i garderoben når man var ferdig. Det andre jeg selv anbefaler på vinteren er sandaler. Det var veldig ubehagelig å gå barfot på iskalde steinheller, spesielt når beina var våte etter et bad. En gang skal jeg prøve slike bad på sommeren også, men jeg tror at det som gjorde opplevelsen magisk var temperaturen, stemningen og når dagslyset sakte forsvant og dampen/tåka vistes ordentlig.

 

 

 

Hotell

I 2010 bodde vi på Buda-siden, ikke mer enn 10min gåtur unna Frihetsbroen og Gellert hotell og spa. Hotellet het Danubius Hotell Flamenco og var et type buisness-hotell som vær veldig fint. Hotellet ligger greit til i forhold til trikkestoppet over til Pest, men i ettertid synes jeg det er for langt unna sentrum. Vi spiste ofte i sentrum før vi dro tilbake til hotellet fordi det ble for mye styr og komme oss tilbake etter sightseeing for så å returnere til sentrum. Spesielt siden vi var to jenter alene var vi litt usikker.

I 2012 hadde jeg erfart at jeg likte best Pest-siden så valget falt på Sofitel Hotel Chain bridge. Dette var et utmerket hotell med et greit basseng innendørs og akkurat passe fasjonabelt 🙂 Det ligger også veldig bra til i Sentrum, ikke lang unna Vorsmarty torget.

Denne siste turen bodde vi på Kempinski Hotel Corvinus Budapest. Dette var et fantastisk fint hotell, men litt for fasjonabelt for min smak. Det var rett og slett litt for mange som var innom rommet i løpet av en dag, og hele hotellet var litt for “stivt” for min smak. Det kom en person for å sjekke minibaren, en som vasket og en egen tur for å evt. bytte håndklær, i tillegg kom det noen inn på kvelden for å gi oss vann og reie “ned” sengen. Jeg foretrekker heller et hotell som Sofitel, selv om jeg der måtte kjøpe mitt eget vann 🙂

 

Turen videre…

Selv etter tre turer føler jeg med enda ikke “mett” på Budapest, men ønsker at flere skal få oppleve byens atmosfære. Jeg føler at Budapest er blitt litt “hjemme” og jeg lengter stadig etter en gåtur til Gellerthøyden eller rundt på Margharetøyen, en middag på Boom & Brass eller en kveldstur langs Donau imens jeg beundrer Budapest opplyst i mørket. I tillegg har jeg ennå ikke vært på båttur på Donau eller vært inne i Stefansdomen. Der har de nemlig en mumifisert hånd til utstilling, og det har jeg veldig lyst til å se :-p Jeg har sett mye av Pestsiden fra høye plasser på Budasiden, men ikke motsatt. Derfor ønsker jeg også å komme meg langt opp i Stefansdomen for å se utsikten andre veien. Å så er det nok mange skjulte skatter i Budapest jeg ennå ikke vet om eller har sett.

Til alle som er usikker på om Budapest burde være deres neste reisemål så har jeg lagt med noen blinkskudd at flere fine stunder i Budapest…

Skøytebanen i byparken, januar 2014.

Spasertur ned fra Gellerthøyden, gjennom parken, januar 2014.

Marumoto Japanese tea room, januar 2014.

a

Den japanske hagen på Marharetøya, mai 2010.

Fiskerbastionen, mai 2010.

Stefansdomen, oktober 2011.

God reise!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: