Thailand: Starten på en eventyrlig reise

Akkurat nå sitter jeg på et vandrehjem i Vietnam, mitt tredje land på under tre uker. Jeg har reist en del de siste tre årene, men ikke på denne måten, så opplevelsene har vært overveldende. Jeg satser nå på en roligere reiseplan slik at det er lettere å fordøye inntrykkene underveis.

Når du møter folk på reise starter ofte samtalene med hvor har du vært og hvor skal du? Skal du reise lenge? Alle disse spørsmålene har fått meg til å tenke på hvordan jeg havnet her, akkurat nå… Jeg søkte altså 1 års permisjon fra jobben, uten å ha en annen jobb å gå til, så det store spørsmålet var da; hva gjør jeg hvis jeg ikke finner en ny jobb til permisjonen starter? Jeg er en planlegger, så usikkerheten var litt skummel og svaret mitt startet som en spøk, “jeg reiser til Asia, der rekker sparepengene lenger enn i Norge”. Det går opp for meg at de fleste reisene jeg har gjort de siste årene har vært akkurat slik, en liten tanke eller kommentar på et spørsmål, og plutselig sitter jeg i et annet land. Kanskje har den evige planleggeren blitt spontan…?

2018-10-13 11.21.52

For å lette på redselen min over den skumle enveisbilletten til Bangkok bestemte jeg at det var best å starte med en organisert tur, så kunne jeg bli bedre kjent med Asia imens noen andre tok seg av planleggingen. Valget falt på G Adventures og turen “Thailand and Laos adventure”, med avslutting i Hanoi, Vietnam.

Når jeg ankom Bangkok var jeg fast bestemt på å prøve ut offentlig transport fra første stund, jeg liker nemlig ikke å ta taxi. Fordelen er at tog-/metrobilletter er billigere enn taxi, men ulempen er den ekstreme folkemengden. Jeg tok SRT fra flyplassen og byttet til MRT i sentrum, billettautomatene er på engelsk, så alt var veldig enkelt. Når jeg fant hotellet mitt kunne jeg ikke sjekke inn på 6 timer, men etter at jeg hadde sittet i lobbyen og halvsovet med dinglende hode i 3 timer kom de over og gav meg tidlig innsjekk.

Jeg våknet av at det ringte på døren og min nye rom-kamerat var ankommet. Når man reiser alene med G Adventures kan man betale ekstra for å få eget hotelrom (singel-tillegg), eller man kan satse på at man får havner med et hyggelig menneske. Jeg hadde flaks og endte på tur med bare hyggelige mennesker. Noen jeg nok ikke ser igjen og flere jeg håper å ha kontakt med livet ut. Allerede avtalt er nordlysturen til Tromsø i 2019 og Machu Picchu, Peru i 2020.

Gruppen møttes på kvelden og etter presentasjonsrunden var det felles middag og mitt første møte med thaimat i Thailand. Helt klart en annerledes opplevelse enn thaimat i Norge, da “not spicy” ikke er et begrep som betyr det samme i begge landene 😉 Smakene er heldigvis fantastiske, men jeg må helt klart roe ned sterkhetsgraden med ris.

Andre dagen i Bangkok vandret vi ned til elven, der vi ble tatt med på en guidet tur gjennom kanalene og etterpå introdusert for et tempel med en liggende Buddha. Kontrastene på husene som ligger langs kanalene er store, noen er pene og bygget solid, andre er på vei til eller har kollapset fullstendig. Alle eiendommer eies av templene, men lånes ut en familie som bygger huset sitt der og kan videreføre det huset gjennom generasjoner. De fleste templer er veldig pene, men etter en stund må jeg innrømme at de fleste er litt like. Det som var spesielt med templet i Bangkok var den liggende Buddha, samt alle de kinesiske statuene som fantes rundt om kring på eiendommen. For mange år siden gikk båter til Kina med varer, og for at båtene skulle ha nok ballast på vei tilbake til Thailand kjøpte skipperne billige steinstatuer før returen og flere av disse ble i ettertid donert til templene.

Bangkok.png

DSC00457

img-20181016-wa00001752444686563118822.jpg

Klok av skade og etter en lang natt gjør jeg meg klar for mitt andre toalettbesøk på toget. Trikset er å ikke puste…

Vi forlot Bangkok på kvelden, med nattoget til Chiang Mai. En opplevelse jeg gjerne skulle vært foruten, men den knyttet i hvert fall gruppen tettere sammen. Vi prøvde å muntre opp opplevelsen med at vi satt på “Hogwart express”, men det hjalp ikke lenge. To og to sitter mot hverandre når turen starter, men etter hvert tas det ned en øverkøye og setene under endres til en seng. Jeg fikk litt søvn den natten, men det var minimalt. Det verste derimot var toalettet, som luktet verre enn døden og var så trange at det var best å rygge inn.

I Chiang Mai hadde jeg to opplevelser jeg kommer til å minnes lenge, det ene var et matlagingkurs. Kurset foregikk på “Baan Hongnual cookery school”. Vi fikk velge mellom fire retter hver, var med på markedet for å kjøpe ingredienser og laget vår egen rett som vi spiste. Noen av prepareringen ble gjort ferdig av de som jobbet der, men mesteparten gjorde vi selv. Woking er en kunst jeg fortsatt må øve på, men smaken var fortsatt fantastisk. Jeg laget vårruller, Pad thai, Panaeng curry og Tom Kha Gai (kokosmelksuppe med kylling). I tillegg fikk vi en bok med oppskrifter og gjennomgang av de fleste ingredienser som brukes i thaimat.

 

2018-10-03 17.40.32

Den andre opplevelsen var et besøk på “Wat Phra That Doi Suthep”, et tempel som har stor betydning for mange i Thailand, noe du kan lese om hvis du ønsker. For meg ble dette et spesielt besøk fordi vi fikk observere munkene som kom ut av tempelet kl. 18 for å messe, og etter det fikk vi meditere sammen med de inni tempelet i 10 minutter. Jeg er ikke god på meditasjon, tankene mine har en tendens til å surre for mye, men opplevelsen i seg selv kommer jeg til å huske.

2018-10-03 17.36.30

Et fjernt overblikk over Chiang Mai fra Doi Suthep

Etter Chiang Mai kjørte vi til Chiang Khong, en liten by som grenser mot Laos, der vi skulle krysse neste dag. På veien stoppet vi ved det hvite tempelet i Chiang Rai. Når jeg tidligere sa at alle templer var like, så gjelder dette absolutt ikke det hvite tempelet. Omgivelsene rundt templet er like bisarre som tempelet selv, spesielt innsiden der det ikke er lov å ta bilder. Tempelet er hvit med masse detaljer i speilfliser som glinser mot deg. For å komme inn krysser du en hvit bro, der inngangen til broen er omgitt av hodeskaller og hender som prøver å komme opp til overflaten. Det sies at du krysser over fra helvetet til himmelen når du går inn i templet, som er lite rom sentrert rundt et alter der det sitter en voksmunk å mediterer. Figurens utseende er basert på en munk som døde imens han ventet på at tempelet skulle bygges, så nå får han meditere der til evig tid. Det som er meste spesielt derimot er tegningene på veggen inne i tempelet, hentet fra filmer, tv-serier, ekte hendelser og fri fantasi. Du finner KungFu-panda, et alien på toppen av brennede Twin Towers i New York, minions, Jack Sparrow fra Pirates of the carribean og mange mange flere. Når du har gått inn gjennom døren i tempelet er det ikke tillatt og snu og gå ut igjen, du må derfor gå ut gjennom bakdøren som leder deg ut i hagen igjen. Fra trærne i områdene rundt henger det hoder fra film-figurer som deadpool, terminator og robocop. Det finnes også flere hvite bygninger rundt tempelet, samt et stort bygg i gull, nemlig toalettet til de besøkende. Jeg skjønner nå hvor ideen til gulltoalettet i Ersfjord, Senja er hentet fra, men utførelsen er altså ikke målbar.

DSC00522

 

Thailand-delen av reisen min var over, og vi gjorde oss klar for neste land og min nye kjærlighet; Laos.

DSC00516

“Husene på prærien”, en plass mellom Chiang Mai og Chiang Rai.

1 Comments on “Thailand: Starten på en eventyrlig reise”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: